Przejdź do treści
Strona główna » Diety naturalne

Diety naturalne

Nocna owsianka – Przepisy:  fit, z bananem, masłem orzechowym

  • przez

Nocna owsianka stała się jednym z najpopularniejszych trendów w dziedzinie zdrowego odżywiania. Jest to nie tylko pyszny i łatwy w przygotowaniu posiłek, ale również posiada mnóstwo korzyści zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy 8 powodów, dla których warto włączyć nocną owsiankę do swojej diety, oraz kilka przepisów, które… Czytaj dalej »Nocna owsianka – Przepisy:  fit, z bananem, masłem orzechowym

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Spaghetti z suszonymi pomidorami

  • przez

Składniki 150 g suszonych pomidorów 400 g zielonej fasolki szparagowej w małych kawałkach 450 g spaghetti 2 ząbki czosnku 60 g migdałów (dałam solone) 100 ml oliwy 1 łyżka posiekanej bazylii 3 łyżki migdałów w płatkach Rukola

paella

Paella

  • przez

Składniki mały kurczak podzielony na porcję mąka do posypania mięsa sól i świeżo zmielony, czarny pieprz oliwa z pierwszego tłoczenia 1 kiełbaska chorizo, pokrojona w ukośne plasterki 6 plasterków wędzonego boczku pancetta 1 drobno posiekana cebula 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2-3 szczypty kurkumy 1… Czytaj dalej »Paella

Pizza z kozim serem i pesto

Pizza z kozim serem i pesto

  • przez

Składniki: Ciasto 2 filiżanki mąki orkiszowej pół filiżanki oliwy pół filiżanki wody spora szczypta soli oliwa z oliwek Dodatki Pesto ze słoika 2 łyżki parmezanu ząbek czosnku sól pół filiżanki sera koziego lub sera pomidor (Malinówka) garść świeżej bazylii Przygotowanie ciasta Wsypujemy mąkę do miski.… Czytaj dalej »Pizza z kozim serem i pesto

Makaron ze smażonym bakłażanem

Makaron ze smażonym bakłażanem

  • przez

Składniki: 1 duży bakłażan 2 żółte papryki cebula 10 listków bazylii 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g makaronu 50 g startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek zšbek czosnku sproszkowana słodka papryka œwieżo mielony pieprz

SPAGHETTI PO KALABRYJSKU

SPAGHETTI PO KALABRYJSKU

  • przez

Składniki: 170 g spaghetti Oliwa lub olej 2 łyżki rozdrobnionego czosnku 120 g tartego twardego sera lub ricotty

sałatka gyros

SAŁATKA GYROS

  • przez

Składniki: 2 piersi z kurczaka nie duża kapusta pekińska lub pół dużej 2 garœci kukurydzy mrożonej lub z puszki 6 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrego keczupu przyprawa gyros odrobina oliwy do smażenia sól, pieprz

spaghetti z pesto

SPAGHETTI Z PESTO

  • przez

Składniki: 150 g suszonych pomidorów 400 g zielonej fasolki szparagowej w małych kawałkach 450 g spaghetti 2 zšbki czosnku 60 g migdałów (dałam solone) 100 ml oliwy 1 łyżka posiekanej bazylii 3 łyżki migdałów w płatkach sól do smaku (chyba ze dajemy solone migdały)

gulasz z warzywami

GULASZ Z WARZYWAMI

  • przez

Składniki: 2 małe cukinie 4 pomidory 300 g cienkiej kiełbasy 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 puszki krojonych pomidorów 100 g zielonych oliwek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

  • przez

Przepis na cztery porcje sałatki z tuńczykiem i rukolą. Sałatka stanowi doskonały posiłek dla osób z cukrzycą, ale jest także świetnym przykładem kuchni śródziemnomorskiej. Składniki: 1 sałata lodowa 1 rukola puszka oliwek czarnych bez pestki puszka pomidorów suszonych jedna porcja mozzarelli mały słoiczek kaparów 3… Czytaj dalej »Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to jak wykazały badania naukowe – z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Odnotowuje się tam najmniej przypadków… Czytaj dalej »Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska: Oliwa z oliwek

  • przez

W ostatnim czasie znacznie wzrosło zainteresowanie oliwą z oliwek ze względu na jej właściwości zdrowotne i fakt, że stanowi ona jeden z głównych elementów diety śródziemnomorskiej – zdrowego żywienia w prewencji wielu schorzeń cywilizacyjnych. Największymi producentami oliwy z oliwek są: Hiszpania, Włochy, Grecja; Niewątpliwie konsumpcja… Czytaj dalej »Dieta śródziemnomorska: Oliwa z oliwek

Co powinny jeść przedszkolaki

ŻYWIENIE MALUCHÓW (Co powinny jeść przedszkolaki)

Właściwe żywienie dziecka w wieku 2-3 lat a także odpowiednia aktywność fizyczna, to gwarancja zdrowia oraz zmniejszenie ryzyka chorób takich jak: otyłość cukrzyca typu 2 choroby o podłożu miażdżycowym obciążenie stawów Należy pamiętać o kilku istotnych sprawach: jadłospis powinien być urozmaicony uczymy dziecka nowych smaków… Czytaj dalej »ŻYWIENIE MALUCHÓW (Co powinny jeść przedszkolaki)

Diety w schorzeniach

Diety w schorzeniach

  • przez

Potrzeby organizmu na kalorie u poszczególnych ludzi są różne i uwarunkowane są wieloma czynnikami. Dostarczenie odpowiedniej dawki węglowodanów, białka, tłuszczy, makro- i mikroelementów oraz witamin wymaga elementarnej wiedzy i chęci. Inaczej ma się rzecz gdy nasz organizm nie toleruje substancji powszechnie zawartych w pokarmie lub… Czytaj dalej »Diety w schorzeniach

Flawonoidy

Flawonoidy – ważny składnik diety

  • przez

Związki polifenolowe do których zaliczane się głównie flawonoidy, w tym antocyjanidyny, procyjanidyny i katechiny oraz fenolokwasy np. kwas elagowy, kawowy czy chlorogenowy, są szeroko rozpowszechnione w świecie roślin. Flawonoidy są naturalnymi roślinnymi barwnikami. Związki te są jednymi z najważniejszych grup związków zaliczanych do polifenoli. Wśród… Czytaj dalej »Flawonoidy – ważny składnik diety

zielona-herbata

Zielona herbata

  • przez

Surowiec stanowią młode liście (Theae viridis folium) i pączki liściowe z Camelia sinensis, które nie są poddawane procesowi fermentacji. W wyniku tego zielona herbata, zawiera najwięcej dobroczynnych polifenoli, będących głównym czynnikiem prorakowym herbaty. Głównym przedstawicielem polifenoli występujących w herbacie jest galusan epigalokatechiny (EGCG) a także… Czytaj dalej »Zielona herbata

Rola glutationu w zapobieganiu chorobom

Rola glutationu w zapobieganiu chorobom

  • przez

Glutation (GSH, glutamylocysteinyloglicyna), to związek chemiczny o charakterze tri peptydu zbudowany z trzech reszt aminokwasowych: kwasu glutaminowego, cysteiny, glicyny. Jego ważniejsze role w organizmie człowieka to: zapobiega utlenianiu określonych związków biorących udział w procesach biochemicznych, stymuluje odporność poprzez wpływ na aktywnośc limfocytów, jest odpowiedzialny za… Czytaj dalej »Rola glutationu w zapobieganiu chorobom

Rola kwasów tłuszczowych Omega 3

Rola kwasów tłuszczowych Omega 3

  • przez

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 są intensywnie badane od ponad trzydziestu lat. Błędy żywieniowe są jednym z najważniejszych czynników ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych, a zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, zwyrodnieniowo-zapalnych oraz nowotworowych. W licznych badaniach naukowych dowiedziono, że spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe grupy omega… Czytaj dalej »Rola kwasów tłuszczowych Omega 3