Przejdź do treści
Strona główna » Diety naturalne » Strona 2

Diety naturalne

Flawonoidy

Flawonoidy – ważny składnik diety

  • przez

Związki polifenolowe do których zaliczane się głównie flawonoidy, w tym antocyjanidyny, procyjanidyny i katechiny oraz fenolokwasy np. kwas elagowy, kawowy czy chlorogenowy, są szeroko rozpowszechnione w świecie roślin. Flawonoidy są naturalnymi roślinnymi barwnikami. Związki te są jednymi z najważniejszych grup związków zaliczanych do polifenoli. Wśród… Czytaj dalej »Flawonoidy – ważny składnik diety

zielona-herbata

Zielona herbata

  • przez

Surowiec stanowią młode liście (Theae viridis folium) i pączki liściowe z Camelia sinensis, które nie są poddawane procesowi fermentacji. W wyniku tego zielona herbata, zawiera najwięcej dobroczynnych polifenoli, będących głównym czynnikiem prorakowym herbaty. Głównym przedstawicielem polifenoli występujących w herbacie jest galusan epigalokatechiny (EGCG) a także… Czytaj dalej »Zielona herbata

Rola glutationu w zapobieganiu chorobom

Rola glutationu w zapobieganiu chorobom

  • przez

Glutation (GSH, glutamylocysteinyloglicyna), to związek chemiczny o charakterze tri peptydu zbudowany z trzech reszt aminokwasowych: kwasu glutaminowego, cysteiny, glicyny. Jego ważniejsze role w organizmie człowieka to: zapobiega utlenianiu określonych związków biorących udział w procesach biochemicznych, stymuluje odporność poprzez wpływ na aktywnośc limfocytów, jest odpowiedzialny za… Czytaj dalej »Rola glutationu w zapobieganiu chorobom

Rola kwasów tłuszczowych Omega 3

Rola kwasów tłuszczowych Omega 3

  • przez

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 są intensywnie badane od ponad trzydziestu lat. Błędy żywieniowe są jednym z najważniejszych czynników ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych, a zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, zwyrodnieniowo-zapalnych oraz nowotworowych. W licznych badaniach naukowych dowiedziono, że spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe grupy omega… Czytaj dalej »Rola kwasów tłuszczowych Omega 3

Zioła wspomagające apetyt

Zioła wspomagające apetyt

  • przez

Rośliny lecznicze ułatwiające trawienie i poprawiające apetyt Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są najczęściej niegroźnymi dolegliwościami, które mogą się pojawić np. po błędzie dietetycznym, nadużywaniu leków itp. Aby proces trawienia przebiegał bez zastrzeżeń niezbędna jest odpowiednia ilość wydzielanych soków trawiennych. Kwaśne PH soków żołądkowych zapobiega… Czytaj dalej »Zioła wspomagające apetyt

Szakszuka

Czakczuka

  • przez

Składniki 1 łyżka oliwy 1 mała cebula, grubo posiekana 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 400 g dojrzałych pomidorów (najlepiej obrać je ze skórki) kilka drylowanych czarnych oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kminku szczypta cukru 4 jajka sól i pieprz… Czytaj dalej »Czakczuka