Przejdź do treści
Strona główna » 5 szybkich przepisów wegańskich na obiady i śniadania

5 szybkich przepisów wegańskich na obiady i śniadania

wegańskie produkty

W dzisiejszym szybkim tempie życia często brakuje nam czasu na przygotowanie skomplikowanych posiłków. Jednak zdrowe odżywianie nie musi być czasochłonne. Dla tych, którzy chcą żywić się świadomie, a przy tym szybko, przygotowałam listę pięciu prostych i szybkich przepisów wegańskich. Te dania są doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia z energią lub na zakończenie go pełnowartościowym obiadem, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a przepisy są na tyle proste, że nawet początkujący kucharze poradzą sobie bez problemu. Oto przepisy, które pokochają zarówno weganie, jak i wszyscy ci, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego i zdrowego.

Śniadaniowy Tofu Scramble

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 szklanki szpinaku

Instrukcje:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę, smaż do zmiękczenia.
  2. Rozkrusz tofu dłońmi i dodaj na patelnię. Wsyp kurkumę, paprykę, sól i pieprz.
  3. Smaż wszystko razem, mieszając przez około 5 minut. Na koniec dodaj szpinak i smaż do momentu, aż zwiędnie.
  4. Podawaj na ciepło.

Wegańskie naleśniki bananowe

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • Szczypta soli

Instrukcje:

  1. Rozgnieć banana na gładką masę.
  2. Dodaj mleko roślinne, mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  3. Na rozgrzanej patelni formuj naleśniki i smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Serwuj z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym

Sałatka z awokado i pomidorem

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 duże pomidory
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Garść świeżej bazylii

Instrukcje:

  1. Pokrój awokado i pomidory w kostkę.
  2. Wymieszaj delikatnie z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Posyp posiekaną bazylią i od razu podawaj.

Szybka sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Składniki:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (upewnij się, że jest wegański, bez jaj)
  • 4 łyżki wegańskiego pesto (sprawdź skład, aby była bez sera)
  • 1 garść świeżej rukoli
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie: posiekane suszone pomidory, prażone orzechy piniowe

Instrukcje:

  1. Ugotuj makaron pełnoziarnisty al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z wegańskim pesto.
  3. Dodaj świeżą rukolę i opcjonalnie suszone pomidory lub prażone orzechy piniowe dla dodatkowej tekstury i smaku.
  4. Dopraw solą do smaku i podawaj na ciepło lub zimno jako odświeżającą sałatkę.

Koktajl z mango i chia

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Pokrój mango i umieść w blenderze.
  2. Dodaj nasiona chia, mleko roślinne i syrop klonowy.
  3. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw na 5 minut, aby chia mogły napęcznieć.
  4. Podawaj od razu.

Każdy z tych przepisów jest nie tylko wegański, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu, co sprawia, że są idealnym wyborem na szybkie obiady czy śniadania. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *