Osoby borykające się z dolegliwościami układu krążenia zainteresować mogą właściwości perełkowca japońskiego, a dokładniej jego kwiatów i owoców. Obfitują one w korzystne dla zdrowia związki flawanoidowe. Roślinę od tysiącleci stosuje się w medycynie naturalnej Chin. Dziś dzięki badaniom fitochemicznym wiemy dokładnie, przy jakich dolegliwościach można ją stosować.
Perełkowiec japoński – co to takiego?
Perełkowiec japoński (łac. Styphnolobium japonicum L.), nazywany także soforą japońską (Sophora japonica L.) to drzewo pochodzące z Chin i Korei. Dorasta do 30 m wysokości i obradza w białe kwiaty, które z czasem przeistaczają się w charakterystyczne owoce. To żółtomięsiste strąki, które zawierają nasiona przypominające sznur pereł – stąd nazwa rośliny.
Dziś perełkowce japońskie uprawia się na dużą skalę – nie tylko w suchych i ciepłych rejonach Azji, ale również w Ameryce Północnej i Europie. W większości roślina pełni funkcję ozdobną, choć jej największe plantacje, np. w Japonii, są prowadzone po to, by pozyskiwać z niej cenne substancje aktywne.
Perełkowiec japoński – właściwości lecznicze
Pąki, kwiaty i owoce perełkowca japońskiego słyną z właściwości leczniczych, które znano już w Starożytnych Chinach. W chińskiej medycynie tradycyjnej napary z pąków Styphnolobium japonicum L. stosowano przede wszystkim na krwawienia.
Także dziś za najcenniejszy surowiec zielarski pozyskiwany z perełkowca japońskiego uznaje się jego wysuszone, nierozwinięte pąki kwiatowe. Mają one najwyższą zawartość związków flawanoidowych, triterpenów, polisacharydów, olejków eterycznych i fosfolipidów. Wśród nich znajdują się:
- rutyna – stanowi nawet 15-30% ekstraktu z kwiatów perełkowca japońskiego, ma właściwości uszczelniające i uelastyczniające naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie,
- kwercetyna – neutralizuje wolne rodniki przyczyniające się do stresu oksydacyjnego i uszkadzania komórek w organizmie, ma właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne (hamuje wydzielanie histaminy),
- kemferol – jako antyoksydant przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu w organizmie, wykazuje również działanie przeciw agregacji (sklejaniu się) płytek krwi i przyczynia się do niższego poziomu cholesterolu LDL w organizmie,
- izoramnetyna – ma właściwości przeciwwirusowe i antygrzybiczne, wspiera także gojenie się ran, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu, czyli głównego budulca tkanki łącznej,
- genisteina – wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i przyczynia się do regulacji poziomu cholesterolu LDL, przez co wspiera ochronę układu sercowo-naczyniowego, trwają badania nad jej potencjalnym działaniem przeciwnowotworowym.
Dowiedz się o innych roślinach wykorzystywanych w ziołolecznictwie: https://pro-farm.pl/ziola/.
Suplementy diety z perełkowcem japońskim
Suszone, nieotwarte pąki kwiatowe perełkowca japońskiego stanowią popularny surowiec zielarski. Na ich bazie produkuje się m.in.:
- susz do zaparzania,
- tabletki i kapsułki,
- olejki i płyny do picia.
Ekstrakty z perełkowca japońskiego stanowią także coraz popularniejsze składniki kosmetyków. Występują np. w żelach na żylaki albo kremach do cery naczynkowej.
Jak stosować perełkowiec japoński?
Przestrzegaj zaleceń producenta suplementu diety. Dotyczy to zarówno formy stosowania, jak i dawkowania wybranego preparatu. Poszczególne produkty mogą różnić się między sobą np. zawartością substancji aktywnych. Dlatego należy sięgać po standaryzowane, bezpieczne suplementy.
Jeśli Twój wybór padł na susz z perełkowca japońskiego, na jego bazie możesz przygotowywać napary do picia. Porcję suszu zalej gorącą wodą i zaparzaj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Taki napar należy przecedzić i pić małymi porcjami.
Kto może stosować perełkowca japońskiego?
Ze względu na właściwości składników aktywnych występujących w perełkowcu japońskim, stosowanie suplementów diety z jego zawartością mogą rozważyć np. osoby borykające się z:
- żylakami kończyn dolnych,
- hemoroidami,
- krwotokami z nosa,
- pajączkami na skórze,
- nadciśnieniem,
- zawrotami głowy,
- obrzękami,
- obniżoną odpornością,
- alergiami.
Perełkowiec japoński – przeciwwskazania do stosowania
Susz i ekstrakty z perełkowca japońskiego uznaje się za stosunkowo bezpieczne, naturalne suplementy diety. Należy mieć przy tym na uwadze, że u niektórych osób mogą one powodować reakcje alergiczne. Jeśli odczuwasz wahania ciśnienia tętniczego i zawroty głowy, przerwij suplementację.
Ze względu na wysoką zawartość rutyny oraz kwercetyny ekstrakty z perełkowca japońskiego mogą obniżać ciśnienie tętnicze. Z tego względu nie zaleca się stosowania ich w połączeniu z już przyjmowanymi lekami hipotensyjnymi.
Jeśli masz wątpliwości co do bezpieczeństwa stosowania perełkowca japońskiego, skonsultuj się z lekarzem rodzinnym – zwłaszcza jeśli chorujesz przewlekle i przyjmujesz leki na stałe.
Gdzie rośnie perełkowiec japoński w Polsce?
Perełkowiec japoński nadaje się do uprawy także w Polsce. Można spotkać go m.in. w parkach i ogrodach botanicznych w zachodniej części kraju. Wiosną i latem drzewa obficie kwitną i owocują. Stanowią źródło nektaru dla pszczół, dlatego zaliczamy je do miododajnych.
Sadzonki perełkowca japońskiego można nabyć również do przydomowego ogrodu. To ozdobne drzewo lubi ekspozycję na słońce i jest odporne na suszę.
Sprawdź, jakie są inne zioła lecznicze rosnące w Polsce: https://pro-farm.pl/najpopularniejsze-ziola-lecznicze-rosnace-w-polsce/.
ABC perełkowca japońskiego – podsumowanie
Kwiaty i owoce perełkowca japońskiego to cenne surowce wykorzystywane w suplementach diety. Charakteryzują się wysoką zawartością flawanoidów, w szczególności rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Dlatego stosowanie suszu i ekstraktów z perełkowca japońskiego mogą rozważyć zwłaszcza osoby borykające się z dolegliwościami układu krążenia. Ze względów bezpieczeństwa sięgaj po standaryzowane produkty i stosuj się do zaleceń producenta wybranego suplementu.
Źródła:
[1] Ekiert H., Ekiert R., Muszyńska B., „Nowości dotyczące roślinnych surowców leczniczych w polskich i europejskich monografiach farmakopealnych”, 2009–2013. Część I, Błędy związane z wydawaniem leków, sytuacja w Polsce i na świecie 70.1 (2014): 34-47.
[2] He, Xirui, et al. „Local and traditional uses, phytochemistry, and pharmacology of Sophora japonica L.: A review.” Journal of Ethnopharmacology 187 (2016): 160-182.