Przejdź do treści
Strona główna » Owoce, warzywa i zioła zawierające kolagen?

Owoce, warzywa i zioła zawierające kolagen?

Rośliny nie zawierają kolagenu

Kolagen to białko, którego synteza możliwa jest tylko u zwierząt. Dlatego nie istnieją owoce, warzywa ani zioła zawierające kolagen. Warto jednak wiedzieć, że niektóre aminokwasy potrzebne do produkcji kolagenu w organizmie znajdują się również w roślinach, np. strączkowych. Ponadto spożywanie określonych witamin i pierwiastków (m.in. witaminy C, manganu, miedzi) również może korzystnie wpływać na poziom kolagenu i tkanki łącznej w organizmie.

Owoce, warzywa i zioła zawierające kolagen nie istnieją, ale…

Niestety, nie ma owoców, warzyw ani ziół zawierających kolagen. Kolagen ma pochodzenie wyłącznie zwierzęce – sprawdź, w czym jest najwięcej kolagenu. Roślinne produkty spożywcze mają jednak inne właściwości, które również wpływają na poziom kolagenu i tkanki łącznej w organizmie.

Warzywa i owoce wspierające produkcję kolagenu

Nie każdy o tym wie, ale witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, m.in. w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, chrząstki oraz naczyń krwionośnych. Jej dobrym źródłem są m.in.:

  • świeża papryka,
  • owoce jagodowe (truskawki, jagody, czarna porzeczka, maliny),
  • natka pietruszki,
  • kiwi,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, cytryna, limonka).
Świeże owoce jako źródło wsparcia dla prawidłowej produkcji kolagenu w organizmie

Do produkcji kolagenu Twój organizm potrzebuje przede wszystkim 3 aminokwasów: proliny, glicyny i hydroksyproliny. Dobrymi źródłami glicyny i proliny są również roślinne produkty spożywcze, takie jak:

  • soja,
  • tofu,
  • tempeh,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • nasiona konopi,
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica),
  • spirulina,
  • sezam,
  • orzeszki ziemne.
Nasiona roślin strączkowych to bogate źródło aminokwasów potrzebnych do produkcji kolagenu

Hydroksyprolina to aminokwas, który występuje jedynie w kolagenie zwierzęcym. Organizm może syntezować ją samodzielnie z proliny. Do tej reakcji niezbędna jest witamina C – to kolejny powód, by dbać o jej źródła w codziennej diecie.

Dla zdrowych ludzi naturalna synteza hydroksyproliny w organizmie zwykle pokrywa zapotrzebowanie na ten aminokwas – o ile spożywa się odpowiednie ilości proliny i witaminy C. Jednak w stanach zwiększonego zapotrzebowania (np. rekonwalescencji, intensywnego treningu, starzenia się) warto zadbać o zwierzęce źródła hydroksyproliny lub rozważyć kolagen do picia.

Właściwości przeciwzapalne ziół

Cebula, czosnek, babka lancetowata, prawoślaz lekarski, mięta, łopian większy, krwarnik pospolity, dziurawiec, kurkuma, imbir

Wiele osób sięga po kolagen ze względu na dolegliwości w obrębie stawów. Warto wtedy zwrócić uwagę również na niektóre zioła lecznicze, które mają naturalne właściwości przeciwzapalne. To m.in.:

  • cebula – zawiera kwercetynę, siarkę organiczną oraz flawanoidy (np. kemferol),
  • czosnek – to źródło allicyny, siarkowych związków bioaktywnych i saponin,
  • babka lancetowata – występują w niej flawanoidy, aukubina i śluzy roślinne,
  • prawoślaz lekarski – zawiera polisacharydy, flawanoidy i fenolokwasy,
  • mięta pieprzowa – jest źródłem mentolu, kwasu rozmarynowego i flawanoidów,
  • łopian większy – występują w nim lignany, poliacetyleny i kwasy fenolowe,
  • krwawnik pospolity – zawiera azulen, luteolinę, apigeninę oraz garbniki,
  • dziurawiec zwyczajny – stanowi źródło hyperycyny, hyperforyny, flawanoidów i garbników,
  • kurkuma – obfituje w kurkuminę i olejki eteryczne o właściwościach przeciwzapalnych,
  • imbir – stanowi źródło gingeroli.

Wymienione wyżej zioła mogą redukować nie tylko przyczyniać się do łagodzenia stanów zapalnych, ale również korzystnie wpływać na inne obszary funkcjonowania organizmu. Działanie części tych ziół opisaliśmy w artykule na temat ziół dla sportowców.

Co jeść, by dostarczać organizmowi kolagen?

Wiemy, że kolagen nie występuje w ziołach, owocach i warzywach. Niestety, najbogatszym źródłem kolagenu są te produkty odzwierzęce, które rzadko goszczą na naszych talerzach. To m.in. kurze łapki, chrząstki, mięsa z elementami włóknistymi, skóra ryb i ryby jedzone w całości, np. sardynki albo szprotki.

Na pocieszenie: nie musisz jeść wyżej wymienionych produktów spożywczych, jeśli za nimi nie przepadasz. Kolagen naturalnie występujący w żywności charakteryzuje się wysoką masą cząsteczkową. Zanim organizm będzie mógł wykorzystać jego peptydy i aminokwasy, najpierw musi go strawić. Większość spożywanego kolagenu nie wchłania się do krwiobiegu.

Alternatywą dla spożycia naturalnych źródeł pokarmowych kolagenu może być jego suplementacja. W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się produkty na bazie kolagenu: rybiego, wołowego, wieprzowego albo drobiowego.

Wykonaliśmy już analizy dietetyczne wielu suplementów diety z kolagenem. Na ich podstawie wybraliśmy najmocniejszy kolagen do picia i stworzyliśmy odrębny ranking kolagenu rybiego.

Kobieta wsypuje kolagen w proszku do napoju roślinnego

Dlaczego warto rozważyć suplementację kolagenu?

  • Suplementy diety z kolagenem bazują na ekologicznych surowcach, ponieważ wykorzystują często marnowane odpady przemysłu mięsnego i rybnego.
  • Kolagen w formie hydrolizowanej ma niską masę cząsteczkową, która zapewnia wchłanianie peptydów i aminokwasów w ponad 90%.
  • Do Twojego wyboru pozostają produkty o neutralnym smaku i zapachu, a także warianty smakowe, np. owocowe.
  • Suplementując kolagen, spożywasz go każdego dnia w określonej porcji, co trudno osiągnąć w ramach standardowej diety.
  • Kolagen do picia może zawierać nawet 10000 mg kolagenu w jednej porcji – to znacznie więcej, niż jesteś w stanie zjeść w produktach spożywczych.
  • Suplementy diety z kolagenem często zawierają dodatkowe składniki odżywcze, których może potrzebować Twój organizm, np. witaminy, minerały. Masz możliwość wyboru produktu dopasowanego do indywidualnych potrzeb.

Czy owoce, warzywa i zioła zawierają kolagen? Podsumowanie

Nie, owoce, warzywa i zioła nie zawierają kolagenu, ponieważ jest to białko strukturalne występujące wyłącznie w organizmach zwierząt. Jednak spożycie niektórych warzyw i owoców ma istotny wpływ na produkcję kolagenu w organizmie – dotyczy to np. źródeł witaminy C i aminokwasów: proliny oraz glicyny. Ponadto wiele ziół ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomagać łagodzić dyskomfort w obrębie stawów.


Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępuje porady medycznej. Przed wprowadzeniem zmian pod kątem swojego zdrowia skonsultuj się z lekarzem lub innym specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *