Przejdź do treści
Strona główna » Kolagen rybi – czy jest lepszy od wołowego?

Kolagen rybi – czy jest lepszy od wołowego?

  • przez
kolagen-rybi-czy-wołowy

Wśród suplementów diety z kolagenem szczególną popularnością cieszy się kolagen rybi. Występuje w różnej formie, m.in. kapsułek i proszku do rozpuszczenia w wodzie. Można stosować go zarówno na urodę, jak i na stawy. Jednak czy gwarantuje lepsze efekty od kolagenu wołowego? Różnice pomiędzy tymi dwoma źródłami kolagenu omawiamy poniżej.

Kolagen rybi – właściwości

Kolagen rybi to białko strukturalne pozyskiwane z pozostałości przemysłu rybnegoprzede wszystkim ze skór pozostających po filetowaniu ryb. Umożliwia ekologiczne wykorzystanie większej ilości surowców.

Kolagen rybi może mieć formę hydrolizatu lub liofilizatu – drobny proszek zawierają tabletki, kapsułki i puszki. Do wyboru konsumentów pozostaje również kolagen do picia, który cieszy się rosnącą popularnością.

  • Hydrolizowany kolagen rybi charakteryzuje się niską masą cząsteczkową (1-5 kDa). Dla porównania kolagen naturalnie występujący w żywności ma cząsteczki o wielkości 100-300 kDa. Z tego powodu hydrolizat gwarantuje znacznie lepsze wchłanianie.
  • Liofilizowany kolagen rybi poddano suszeniu sublimacyjnemu (suszeniu mrozem), dzięki czemu zachowuje on więcej właściwości biologicznych i strukturalnych.

Chcesz wybrać najlepszy kolagen do picia? Zajrzyj do naszego rankingu:

Kolagen rybi czy wołowy? Podobieństwa i różnice

Wśród suplementów diety z kolagenem dostępne są produkty na bazie zarówno kolagenu rybiego, jak i kolagenu wołowego. Mogą one różnić się zawartością poszczególnych aminokwasów, przez co są klasyfikowane na różne typy: https://pro-farm.pl/kolagen-rodzaje-typy-wlasciwosci-skutki-uboczne/.

Dziś wiemy jednak, że typ kolagenu (np. I, II albo III) nie ma większego znaczenia, ponieważ organizm i tak rozkłada peptydy kolagenowe na poszczególne aminokwasy i syntezuje z nich własny kolagen ustrojowy. Z tego powodu i kolagen rybi, i kolagen wołowy mogą korzystnie wpływać na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także na zdrowie stawów.

Kolagen rybi zawiera peptydy sygnałowe i regenerujące, które oddziałują na komórki skóry

To, co ma znaczenie w kontekście suplementacji, to biodostępność (przyswajalność) kolagenu rybiego. Niektórzy eksperci twierdzą, że jest ona wyższa niż w przypadku kolagenu wołowego, ponieważ:

  • kolagen rybi jest rzadziej usieciowiony, przez co wymaga mniejszej obróbki i zachowuje więcej cennych właściwości,
  • kolagen ze skór rybich zawiera rekordową ilość peptydów sygnałowych i peptydów regenerujących – wynika to z faktu, że ryby rosną przez całe życie, a ich skóra musi wytrzymywać rozciąganie, ekspozycję na promienie UV (w części grzbietowej) i zmiany ciśnienia w wodzie,

My jednak uważamy, że to obróbka kolagenu ma największy wpływ na jakość suplementu diety. Liczą się przede wszystkim jego niska masa cząsteczkowa. Ponadto działanie kolagenu powinny potwierdzać przeprowadzone badania naukowe.

Na rynku znaleźć można zarówno niskiej jakości kolagen rybi, jak i wysokiej jakości kolagen wołowy. Dlatego wybór pomiędzy kolagenem rybim i wołowym powinien stanowić kwestię indywidualnych potrzeb i preferencji.

  • Po kolagen rybi sięgają np. osoby, które unikają produktów pochodzenia wołowego ze względów etycznych i religijnych.
  • Kolagen wołowy wybierają osoby, którym nie odpowiada rybi posmak suplementów diety (choć nie we wszystkich suplementach jest on wyczuwalny).
Kolagen wołowy może mieć podobne właściwości co kolagen rybi dzięki hydrolizie enzymatycznej

Z jakich ryb kolagen wybrać?

Kolagen rybi produkuje się z ryb słodko- i słonowodnych. Szczególnie popularne gatunki to dorsz i pstrąg atlantycki, panga, tilapia oraz sum. Wciąż jednak można trafić na suplementy diety, których producenci nie wyszczególniają dokładnego pochodzenia kolagenu rybiego, a ma ono istotne znaczenie.

Ważne są zwłaszcza warunki hodowlane ryb. Mogą one pochodzić ze sztucznych zbiorników albo żyć na wolności. Aktualnie za najlepszy rybi kolagen do picia uznaje się ten pozyskiwany z ryb żyjących w czystych, zimnych oceanach. Względem ryb słodkowodnych zawierają one mniej potencjalnie szkodliwych substancji.

Makrela to ryba słonowodna, z której skóry może być produkowany kolagen morski

Polecamy wybierać kolagen morski, czyli z ryb słonowodnych. Niekiedy jest on również nazywany kolagenem norweskim. Najlepiej, jeśli producent podaje szczegółowe informacje na temat hodowli i połowów ryb, z których skór wytwarzany jest kolagen. Im mniej informacji, tym więcej wątpliwości budzi jakość surowca.

Kolagen rybi – na co warto go stosować?

Jak wcześniej wspomniano, suplementacja kolagenu rybiego może mieć szerokie zastosowanie. Szczególnie popularny jest tzw. kolagen urodowy pozyskiwany z ryb. Ma to związek z jego zawartością peptydów sygnałowych, które oddziałują na fibroblasty w skórze, dodatkowo stymulując syntezę kolagenu ustrojowego. W rezultacie kolagen rybi może:

  • przeciwdziałać procesom starzeniowym,
  • podtrzymywać gęstość i jędrność skóry,
  • poprawiać poziom nawilżenia skóry,
  • zmniejszać widoczność zmarszczek.

Kolagen rybi można jednak stosować także na stawy. Dostarcza on organizmowi również aminokwasy, które stanowią budulce chrząstki stawowej. Wybierając kolagen rybi na stawy, warto zwrócić uwagę na inne składniki suplementu diety, takie jak:

  • siarczan glukozaminy i chondroityny,
  • siarka MSM,
  • kwas hialuronowy,
  • ekstrakt z żywicy kadzidłowca,
  • witamina C.

Wspierają one syntezę kolagenu ustrojowego i mazi stawowej, a ponadto mają właściwości przeciwzapalne, przez co poprawiają ruchomość stawów.

Kolagen rybi zyskał miano kolagenu urodowego, zwłaszcza na skórę i zmarszczki

Kolagen rybi – efekty

Działanie kolagenu rybiego potwierdzają liczne badania naukowe. Zwykle przeprowadzają je producenci surowców wykorzystywanych w suplementach diety najwyższej jakości. Jeżeli interesuje Cię najmocniejszy kolagen do picia, polecamy preparaty oparte na surowcach takich jak Verisol® F, Seagarden® albo Peptan® F.

  • Kobiety suplementujące przez 8 tygodni kolagen rybi marine Verisol® zyskały poprawę elastyczności skóry. Zaobserwowano u nich także zmniejszenie się zmarszczek wokół oczu (w porównaniu z grupą przyjmującą placebo) [1].
  • Badania z udziałem 20 osób wykazały, że suplementacja kolagenu Seagarden® Nutricoll Marine poprawia poziom nawilżenia skóry w obrębie twarzy o 34,77% [2].
  • Kobiety stosujące suplement diety z kolagenem Peptan® F przez 12 tygodni zyskały poprawę gęstości skóry o 8,83% w porównaniu z grupą placebo [3].
  • Codzienna suplementacja peptydów Naticol® w ciągu 8 tygodni ma potencjał poprawy jakości życia i funkcji ciała [4].
Kolagen rybi można znaleźć zarówno w formie gotowych shotów, jak i proszku do rozpuszczenia w wodzie albo tabletek

Jak długo stosować kolagen rybi?

Zdaniem ekspertów dla uzyskania pożądanych efektów suplementacja kolagenu rybiego powinna trwać od 3 do 6 miesięcy. Osoby, które mają taką potrzebę, mogą włączyć kolagen rybi na stałe do swojej diety.

Warto spożywać także naturalne źródła pokarmowe kolagenu rybiego. Najwięcej zawierają go:

  • buliony rybne,
  • ryby w galarecie,
  • konserwy rybne (np. szprotki jedzone razem z ośćmi).

Dowiedz się, w jakich jeszcze produktach spożywczych występuje kolagen: https://pro-farm.pl/w-czym-jest-najwiecej-kolagenu/.

Właściwości kolagenu rybiego a kolagen wołowy – podsumowanie

Kolagen rybi wcale nie musi być najmocniejszy, choć wiele osób sięga po niego ze względu na indywidualne preferencje. Najlepszy kolagen do picia lub inny suplement diety z kolagenem to ten, który bazuje na markowym, przebadanym surowcu. Weryfikuj składy produktów, by mieć pewność, że pokrywają się one z Twoimi celami suplementacyjnymi. Na rynku znajdują się kolageny zarówno na stawy, jak i te dedykowane skórze, włosom albo paznokciom. Polecamy stosowanie hydrolizatów ze zweryfikowanych źródeł, ponieważ cechuje je najlepsza wchłanialność.

Sprawdź nasze opinie o popularnych kolagenach do picia


Źródła:

[1] Oesser S., Schunk M., Proksch E., „Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health”, International Journal on Nutraceuticals, Nutrafoods (2020), 1:127-133, DOI: 10.17470/NF-020-0018.

[2] Dermatological expertise on an eight-week lasting clinical-dermatological application test with hydration determination using a corneometer. Nutricoll Marine Collagen Peptide Powder (3 kDa). (2017). Seagarden AS.

[3] Asserin J., Lati E., Shioya T., Prawitt J., „The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials”, J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.

[4] LACEY, SeÃ, et al. Effect Size Statistics to Inform an Exploratory Analysis of a Double-Blinded, Randomised, Placebo Controlled Pilot Clinical Study to Evaluate the Efficacy of Naticol ®, Specific Fish Collagen Peptides to Alleviate Symptoms of Osteoarthritis in the Knee. Juniper Online Journal of Case Studies, 2019, 10.2: 30-37.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *