Przejdź do treści
Strona główna » Kolagen rybi z witaminą C – dlaczego to najlepsze połączenie?

Kolagen rybi z witaminą C – dlaczego to najlepsze połączenie?

  • przez
Kolagen w tabletkach i w płynie z dodatkiem witaminy C

Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem tkanki łącznej w organizmach zwierząt, m.in. ich skóry, kości oraz chrząstek. Kolagen rybi wyróżnia się specyficzną strukturą (jest rzadziej usieciowiony). Dzięki temu wymaga mniejszej obróbki, zachowując cenne peptydy sygnałowe. Mogą one przyczyniać się do produkcji nowego kolagenu przez fibroblasty (komórki skóry).

Zalety kolagenu rybiego

Kolagen, to podstawowe białko strukturalne, które stanowi rusztowanie dla wielu tkanek, w tym skóry, kości, chrząstek i ścięgien. Występuje w organizmach zarówno zwierząt lądowych, jak i ryb. Co ciekawe, spożywając kolagen rybi, również możemy wpływać na produkcję kolagenu w swoim organizmie.

Kolagen rybi, pozyskiwany głównie ze skór ryb, od kolagenu wołowego czy wieprzowego różni się swoją unikalną budową. Jest rzadziej usieciowiony i ma słabsze wiązania wodorowe, dlatego w procesie obróbki enzymatycznej lub naturalnego trawienia łatwiej rozkłada się na mniejsze peptydy i może być lepiej przyswajany.

Po spożyciu kolagen rybi dostarcza organizmowi cenne aminokwasy, takie jak glicyna, prolina i hydroksyprolina, które mogą zostać wykorzystane do budowy nowego kolagenu ustrojowego.

Coraz więcej osób sięga po kolagen rybi także ze względów światopoglądowych (np. osoby, które nie jedzą wołowiny i wieprzowiny). Suplementy diety na bazie kolagenu rybiego zwykle prezentują delikatniejszy zapach oraz smak.

Wpływ witaminy C na produkcję kolagenu w organizmie

Witamina C (kwas askorbinowy) to aktywny biologicznie związek chemiczny, naturalnie występuje w większości świeżych warzyw i owoców. Organizm człowieka i niektórych naczelnych nie może samodzielnie syntezować witaminy C, dlatego konieczne jest spożywanie jej wraz z pokarmem.

Świeży filet z łososia podany z plasterkami cytryny

Sama witamina C ma szereg właściwości niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich szeroko znany jest wpływ kwasu askorbinowego na syntezę kolagenu. Witamina C uczestniczy w formowaniu wiązań krzyżowych kolagenu w procesie hydroksylacji aminokwasów: proliny oraz liny. Stymuluje procesy kolagenogenezy, przez co przyczynia się do prawidłowej struktury m.in.:

  • skóry,
  • dziąseł,
  • zębów,
  • stawów,
  • ścięgien,
  • więzadeł,
  • kości,
  • naczyń krwionośnych.

Znane są również właściwości witaminy C redukujące wolne rodniki. Kwas askorbinowy uznaje się za ważny antyoksydant. Wiadomo natomiast, że stres oksydacyjny stanowi jedną z przyczyn degradacji kolagenu w organizmie, a w rezultacie np. przyspieszonego starzenia się skóry.

Z wymienionych wyżej powodów osoby suplementujące kolagen powinny zadbać o wystarczające spożycie witaminy C. U osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 1 mg na 1 kg masy ciała. Ponieważ przyswajalność witaminy C jest stosunkowo wysoka (ok. 70-80% przy dawce do 200 mg), wiele osób decyduje się również na suplementację kwasu askorbinowego).

Suplementy z kolagenem rybim i witaminą C – jak wybrać najlepszy?

Osoby planujące suplementację kolagenu mogą rozważyć wybór produktu z witaminą C w składzie. Ze względu na szeroką dostępność suplementów początkowo wybór odpowiedniego kolagenu może jednak wydawać się skomplikowany. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników.

  • Dokładne źródło kolagenu – sama informacja „kolagen rybi” to zdecydowanie za mało. Producent powinien podawać jak najwięcej informacji o surowcu kolagenowym, np. z jakiego gatunku ryb jest produkowany i jakiej obróbce go poddano. Dodatkowy atut mogą stanowić certyfikaty kolagenu, np. potwierdzające, że to produkt pochodzący ze zrównoważonych połowów.
  • Masa cząsteczkowa kolagenu – to bardzo ważne dla oceny przyswajalności peptydów kolagenowych. Staraj się sięgać po suplementy, które bazują na hydrolizatach o masie cząsteczkowej poniżej 5000 Daltonów.
  • Pochodzenie witaminy C – zamiast syntetycznie wyprodukowanego kwasu askorbinowego lepiej sięgać po naturalne ekstrakty standaryzowane na określoną zawartość witaminy C, np. z owoców aceroli albo dzikiej róży.
  • Forma suplementu – do wyboru masz m.in. kolagen w proszku, kolagen w shotach do picia, kolagen w kapsułkach i kolagen w tabletkach. Największą zawartość kolagenu w jednej porcji prezentują kolageny w proszku i do picia.
  • Czystość składu – unikaj produktów zawierających zbędne składniki, takie jak sztuczne barwniki, aromaty oraz konserwanty. Stawiaj na proste, sprawdzone receptury.

Nasze propozycje kolagenów rybich z witaminą C:

  • Kolagen NCN Piękno – to suplement diety w formie proszku, który zawiera 95% hydrolizowanego kolagenu rybiego i 5% kwasu L-askorbinowego. Jego zaletą jest niska cena – opakowanie o pojemności 100 g kosztuje 49,99 zł. Jedna porcja zawiera 6,6 g kolagenu rybiego i 350 mg witaminy C. Producent nie podaje jednak więcej informacji na temat kolagenu, np. jego masy cząsteczkowej.
  • Kolagen Morski Ostrovit – to suplement diety w kapsułkach, które zawierają kolagen rybi, witaminę C i kwas hialuronowy. Zapewnia proste, precyzyjne dawkowanie. W ramach jednej porcji trzeba jednak połknąć 4 kapsułki. Zawierają 2,2 g kolagenu, 120 mg hialuronianu sodu i 80 mg kwasu L-askorbinowego. Za 30 dni suplementacji zapłacisz 39 zł. W tym przypadku niska cena również idzie w parze z brakiem informacji na temat masy cząsteczkowej peptydów kolagenowych.
  • ReBeauty Booster Verisol F – kolagen w proszku do rozpuszczenia w wodzie bazuje na hydrolizowanym kolagenie rybim w połączeniu z ekstraktem z owoców acerola standaryzowanym na zawartość witaminy C. Jedna porcja produktu zawiera 5 g kolagenu i 104 mg witaminy C. Atutem tego produktu jest markowy surowiec Verisol F, który ma wysoko przyswajalne cząsteczki o średniej masie 2000 Da. Kosztuje 146 zł za 60 dni suplementacji.
  • Levann „jA” Skin Collagen – to jednoporcjowe saszetki z kolagenem w proszku. Jedna saszetka zawiera 5 g kolagenu rybiego z witaminą C. 250 mg witaminy C pochodzi ze standaryzowanego ekstraktu z owoców aceroli. Suplement wyróżnia się atrakcyjnym, słodkim smakiem truskawkowo-rabarbarowym. Podobnie jak produkt wyżej bazuje na markowym surowcu Verisol F. Za 30 dni suplementacji zapłacisz 179,99 zł.
  • Natu.Care Kolagen Premium – ten suplement diety również ma formę jednoporcjowych saszetek z proszkiem do rozpuszczenia w wodzie. Zawiera hydrolizownay kolagen rybi typu I z witaminą C. Jego skład wzbogacają również witamina C, witamina E i kwas hialuronowy. Produkt ma certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Kolagen (aż 10 g w 1 porcji) pozyskiwany z dzikich dorszy atlantyckich to markowy surowiec Nutricoll SeaGarden o niskiej masie cząsteczkowej 3000 Daltonów. Suplement premium kosztuje 271,20 zł za 30 dni stosowania.

Dlaczego warto łączyć kolagen rybi z witaminą C? Podsumowanie

Suplementacja kolagenu rybiego z witaminą C może być korzystna dla organizmu, ponieważ witamina C bierze udział w produkcji kolagenu w organizmie. Kolagen rybi dostarcza aminokwasy potrzebne do produkcji nowych włókien kolagenowych, a witamina C przyczynia się do budowy mocnych wiązań krzyżowych kolagenu. W ten sposób oba składniki mogą przyczyniać się do prawidłowej kondycji skóry, stawów i innych tkanek, spowalniając procesy starzenia i poprawiając ogólną kondycję organizmu.

Suplementy diety to środki spożywcze, a nie produkty lecznicze. Suplementów diety nie można stosować jako substytutów (zamienników) zróżnicowanej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *