Warto łączyć suplementację kolagenu z witaminą C, ponieważ bierze ona udział w produkcji kolagenu. Kolagen rybi wyróżnia się specyficzną strukturą (jest rzadziej usieciowiony). Dzięki temu wymaga mniejszej obróbki, zachowując cenne peptydy sygnałowe. Mogą one przyczyniać się do produkcji nowego kolagenu przez fibroblasty (komórki skóry).
Zalety kolagenu rybiego
Kolagen to podstawowe białko strukturalne, które stanowi rusztowanie dla wielu tkanek, w tym skóry, kości, chrząstek i ścięgien. Występuje w organizmach zarówno zwierząt lądowych, jak i ryb. Co ciekawe, spożywając kolagen rybi, również możemy wpływać na produkcję kolagenu w swoim organizmie.
Kolagen rybi, pozyskiwany głównie ze skór ryb, od kolagenu wołowego czy wieprzowego różni się swoją unikalną budową. Jest rzadziej usieciowiony i ma słabsze wiązania wodorowe, dlatego w procesie obróbki enzymatycznej lub naturalnego trawienia łatwiej rozkłada się na mniejsze peptydy i może być lepiej przyswajany.
Czy zatem kolagen rybi to najmocniejszy kolagen do picia? Niekoniecznie, ponieważ największe znaczenie ma sam proces obróbki surowca – hydroliza enzymatyczna, która pozwala uzyskać bioaktywne peptydy kolagenowe. Temat ten szerzej omawiamy w odrębnym artykule, pt. Kolagen rybi – czy jest lepszy od wołowego?
Na rynku jest jednak wiele wartych uwagi suplementów diety z kolagenem rybim, które mają bardzo dobrą jakość. Niektórzy sięgają po nie m.in. ze względów światopoglądowych (np. osoby, które nie jedzą wołowiny i wieprzowiny). Suplementy diety na bazie kolagenu rybiego mogą być wybierane również ze względu na zapach oraz smak.

Wpływ witaminy C na produkcję kolagenu w organizmie
Witamina C uczestniczy w formowaniu wiązań krzyżowych kolagenu w procesie hydroksylacji aminokwasów. Stymuluje procesy kolagenogenezy, przez co przyczynia się do prawidłowej struktury m.in.:
- skóry,
- dziąseł,
- zębów,
- stawów,
- ścięgien,
- więzadeł,
- kości,
- naczyń krwionośnych.
Znane są również właściwości witaminy C redukujące wolne rodniki. Kwas askorbinowy uznaje się za ważny antyoksydant. Wiadomo natomiast, że stres oksydacyjny stanowi jedną z przyczyn degradacji kolagenu w organizmie, a w rezultacie np. przyspieszonego starzenia się skóry.
Witamina C – dieta czy suplementacja?
Jaki kolagen do picia wybrać? Z pewnością warto ten, który zawiera witaminę C. Organizm człowieka i niektórych naczelnych nie może samodzielnie syntezować witaminy C, dlatego konieczne jest spożywanie jej wraz z pokarmem. Naturalnie występuje ona w większości świeżych warzyw i owoców, np. w papryce, natce pietruszki, owocach jagodowych czy cytrusach.
U osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 1 mg na 1 kg masy ciała. Ponieważ przyswajalność witaminy C jest stosunkowo wysoka (ok. 70-80% przy porcji do 200 mg), wiele osób decyduje się również na suplementację kwasu askorbinowego. Połączenie kolagenu z witaminą C to wygodne rozwiązanie, ponieważ spożywamy witaminę C zawsze w tym samym czasie co kolagen.
Co do zasady, zachęcamy jednak do dbania o wartościowe źródła witaminy C w codziennej diecie. Żaden suplement nie powinien być traktowany jako jej substytut (zamiennik).

Suplementy z kolagenem rybim i witaminą C – jak wybrać najlepszy?
Osoby planujące suplementację kolagenu mogą rozważyć wybór produktu z witaminą C w składzie. Ze względu na szeroką dostępność suplementów początkowo wybór odpowiedniego kolagenu może jednak wydawać się skomplikowany. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników.
- Dokładne źródło kolagenu – sama informacja „kolagen rybi” to zdecydowanie za mało. Producent powinien podawać jak najwięcej informacji o surowcu kolagenowym, np. z jakiego gatunku ryb jest produkowany i jakiej obróbce go poddano. Dodatkowy atut mogą stanowić certyfikaty kolagenu, np. potwierdzające, że to produkt pochodzący ze zrównoważonych połowów.
- Masa cząsteczkowa kolagenu – to bardzo ważne dla oceny przyswajalności peptydów kolagenowych. Staraj się sięgać po suplementy, które bazują na hydrolizatach o masie cząsteczkowej poniżej 5000 Daltonów.
- Pochodzenie witaminy C – zamiast syntetycznie wyprodukowanego kwasu askorbinowego lepiej sięgać po naturalne ekstrakty standaryzowane na określoną zawartość witaminy C, np. z owoców aceroli albo dzikiej róży. Badania naukowe wskazują, że taki surowiec może być lepiej przyswajany przez organizm [1].
- Forma suplementu – do wyboru masz m.in. kolagen w proszku, kolagen w shotach do picia, kolagen w kapsułkach i kolagen w tabletkach. Największą zawartość kolagenu w jednej porcji ma kolagen do picia, którego ranking tworzymy.
- Czystość składu – unikaj produktów zawierających zbędne składniki, takie jak sztuczne barwniki, aromaty oraz konserwanty. Stawiaj na proste, sprawdzone receptury.
Nasze propozycje kolagenów rybich z witaminą C:

- Better Skin Set – to zestaw kolagenu w tabletkach i kolagenu w proszku do rozpuszczenia w wodzie. Jego główny składnik stanowi hydrolizowany kolagen rybi VERISOL® F, którego wpływ suplementacji na kondycję skóry potwierdzają badania naukowe. Drugi i jedyny składnik kolagenu do picia to ekstrakt z owoców aceroli standaryzowany na zawartość witaminy C. Dzienna porcja produktu zawiera 5000 mg kolagenu rybiego i 104 mg witaminy C. Możesz kupić zarówno zestaw z kapsułkami (zawierają witaminy, pierwiastki i standaryzowane ekstrakty roślinne), jak i sam kolagen w proszku – kosztuje 146 zł za 60 dni suplementacji.
- Flex Empire – suplement diety w saszetkach z proszkiem do rozpuszczenia w wodzie, zawiera hydrolizowany kolagen rybi Naticol®. To markowe peptydy kolagenowe, których wpływ suplementacji przebadano pod kątem skóry i stawów (choć w wyższej porcji). Flex Empire ma więcej składników dodatkowych, takich jak MSM, kwas hialuronowy, glukozamina i chondroityna. Wśród nich znajduje się ekstrakt z dzikiej róży standaryzowany na zawartość 70 mg witaminy C. Jedna porcja suplementu to 3000 mg kolagenu rybiego. Opakowanie wystarczające na 30 dni stosowania kupisz w cenie 129 zł.
- Kolagen PRO – ten suplement diety również ma formę jednoporcjowych saszetek z proszkiem do rozpuszczenia w wodzie. Zawiera hydrolizownay kolagen rybi z dorsza atlantyckiego (5000 mg w 1 porcji). Niestety, efektów suplementacji tego surowca nie zweryfikowano w badaniach. W składzie suplementu diety znajduje się zarówno witamina C (aż 500 mg w jednej porcji), jak i 8 innych składników dodatkowych. Suplement diety kupisz w cenie 145 zł za 30 dni stosowania.
Możesz wybrać więcej niż kolagen rybi z witaminą C

Jeśli nie musisz ograniczać się co do wyboru wyłącznie kolagenu rybiego, możesz rozważyć suplement diety, który zawiera zarówno kolagen rybi, jak i kolagen wieprzowy. Collagen Your Skin polskiej marki Ysto bazuje na bioaktywnych peptydach rybich VERISOL® F i wieprzowych VERISOL® P. W jednej porcji znajduje się aż 7500 mg kolagenu, którego wpływ suplementacji na skórę, włosy i paznokcie potwierdzają badania.
Collagen Your Skin to suplement w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie. Ma bogatą kompozycję składników dodatkowych (11). Wśród nich znajduje się m.in. ekstrakt z dzikiej róży (standaryzowany na zawartość 150 mg witaminy C w jednej porcji), a także MSM, kwas hialuronowy, ekstrakt z pędów bambusa, miedź, selen oraz mangan.
Dlaczego warto łączyć kolagen rybi z witaminą C? Podsumowanie
Suplementacja kolagenu rybiego z witaminą C może być korzystna dla organizmu, ponieważ witamina C bierze udział w produkcji kolagenu w organizmie, a dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne. W ten sposób oba składniki mogą przyczyniać się do prawidłowej kondycji skóry, stawów i innych tkanek, spowalniając procesy starzenia i poprawiając ogólną kondycję organizmu.
Warto mieć przy tym na uwadze, że kolagen rybi to nie jedyny kolagen do picia, po jaki możesz sięgnąć. Ostatecznie najbardziej liczy się przebadany surowiec, np. w Collagen Your Skin masz zarówno peptydy rybie, jak i peptydy wołowe, dzięki czemu możesz cieszyć się szerszym zakresem działania.
Suplementy diety to środki spożywcze, a nie produkty lecznicze. Suplementów diety nie można stosować jako substytutów (zamienników) zróżnicowanej diety.
Źródła:
[1] Carr A.C., Vissers M.C., „Synthetic or food-derived vitamin C–are they equally bioavailable?”, Nutrients. 2013 Oct 28;5(11):4284-304. doi: 10.3390/nu5114284. PMID: 24169506; PMCID: PMC3847730.
[2] Janecka A., „Właściwości, formy i działanie biologiczne witaminy C w terapiach skórnych”, Aesth Cosmetol Med. 2023;12(1):17-22.
[3] Janda K., Kasprzak M., Wolska J., „Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie.” Pom. J. Life Sci 61.4 (2015): 419-425.