Suplement diety Natu.Care Kolagen Premium Sport powstał z myślą o osobach aktywnych fizycznie i dbających o swoją urodę. Wyróżnia się wysoką zawartością hydrolizowanego kolagenu, jednak weźmy pod lupę cały skład produktu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą analizą dietetyczną.
Natu.Care Kolagen Premium Sport – analiza składu i opinia
W naszej opinii skład Natu.Care Kolagen Premium Sport prezentuje się naprawdę dobrze. Suplement bazuje na markowym kolagenie wołowym w zestawieniu z 5 innymi składnikami. Wśród nich znajdują się:
- witamina C – 80 mg w 1 porcji (100% RWS), pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, chrząstki, kości, zębów i naczyń krwionośnych,
- glukozamina – 500 mg w 1 porcji, to aminocukier naturalnie występujący w chrząstce stawowej,
- chondroityna – 35 mg w 1 porcji, to glikozaminoglikan, który w postaci siarczanu pomaga likwidować tarcie pomiędzy elementami ruchomymi stawu,
- niskocząsteczkowy kwas hialuronowy – 100 mg w 1 porcji, silnie higroskopijny (wiążący cząsteczki wody) polisacharyd, który naturalnie występuje m.in. w mazi stawowej,
- ekstrakt z żywicy kadzidłowca indyjskiego – 100 mg w 1 porcji, źródło kwasów boswelliowych, którym przypisywane są właściwości przeciwzapalne, choć nie widnieją one w oficjalnych oświadczeniach zdrowotnych Unii Europejskiej.
Porównując Natu.Care Kolagen Premium Sport z innymi, popularnymi kolagenami na stawy, takimi jak Kolagen PRO czy Wow Kolagen, można zauważyć:
- niższą porcję witaminy C – choć nadal jest to 100% RWS,
- niższą zawartość chondroityny – aktualnie nie ma jednak badań, które potwierdzałyby wpływ jej suplementacji na kondycję stawów,
- brak innych, pożądanych składników na stawy – takich jak MSM czy ekstrakt ze skrzypu polnego,
- brak standaryzacji ekstraktu z żywicy kadzidłowca indyjskiego – pod kątem dokładnej zawartości kwasów bosweliowych.
Na plus oceniamy wyższą porcję kwasu hialuronowego względem innych kolagenów Natu.Care (w których jest 60 a nie 100 mg).
Co warto wiedzieć kolagenie COLLinstant w Natu.Care Kolagen Premium Sport?
Opiniując skład Natu.Care Kolagen Premium Sport, postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się kluczowemu składnikowi, czyli samemu kolagenowi. Mamy do czynienia ze sprawdzonym, niemieckim hydrolizatem wołowym COLLinstant producenta Viscofan. Co istotne, zawartość kolagenu w 1 saszetce wynosi 10 g – tyle samo co w badaniach skuteczności tego surowca.
W randomizowanym, podwójnie zaślepionym i kontrolowanym placebo badaniu kolagenu COLLinstant wzięło udział 120 osób, które suplementowały 10 g hydrolizatu przez 6 miesięcy. Po tym czasie wykazano u nich znaczną poprawę samopoczucia i wyższą zdolność funkcjonalną stawów, bez niepożądanych skutków ubocznych [1].
Kolagen cechuje niska masa cząsteczkowa 3000 Da, co jest istotne dla oceny jego przyswajalności. Wiemy, że dotychczas potwierdzano w badaniach skuteczność hydrolizatów o cząsteczkach mniejszych niż 5000 Da [2], [3], [4].
Dla wielu osób ważne jest również źródło kolagenu. W tym przypadku mamy do czynienia z kolagenem pozyskiwanym ze skóry bydlęcej: typu I i III. Jest on wytwarzany zgodnie z międzynarodowymi standardami ISO, podlegając regularnej kontroli jakości.
W 100 g kolagenu COLLinstant w Natu.Care Kolagen Premium Sport znajduje się:
- 23,9 g glicyny,
- 13,51 g proliny,
- 11,17 g hydroksyproliny,
- 10,07 g kwasu glutaminowego,
- 9,7 g alaniny,
- 8,23 g argininy,
- 6,11 g kwasu asparaginowego,
- 3,88 g lizyny,
- 3,02 g seryny,
- 2,91 g leucyny,
- 2,26 g waliny,
- 1,96 g fenyalaniny,
- 1,58 g treoniny,
- 1,43 g izoleucyny,
- 1,05 g hydroksylizyny,
- 0,72 tyrozyny,
- 0,65 g histydyny
- 0,64 g metioniny,
- 0,14 g ornityny,
- <0,05 g tautyny,
- <0,05 g cysteiny.
Wygoda stosowania kolagenu do picia
Naszym zdaniem kolagen do picia stanowi lepszy wybór od kolagenu w tabletkach – z jednej prostej przyczyny: zawiera znacznie więcej kolagenu w 1 porcji. W przypadku suplementu Natu.Care Kolagen Premium Sport komfort stosowania podnosi zastosowany aromat wiśniowy oraz słodzik: glikozydy stewiolowe.
1 szklanka kolagenu o smaku wiśniowym jest niskokaloryczna: zawiera 43 kcal, dlatego nadaje się do suplementacji także przez osoby na diecie redukującej masę ciała. Poza wyczuwalną słodyczą smak kolagenu jest delikatnie kwaskowaty.
Jedno opakowanie Natu.Care Kolagen Premium Sport zawiera 30 saszetek, co wystarcza na 1 miesiąc suplementacji. Spożycie zalecane przez producenta to 1 saszetka kolagenu dziennie, rozpuszczona w ¾ szklanki letniej wody. Po dobrym wymieszaniu powstaje klarowny napój o wiśniowym kolorze, smaku i zapachu.
Zależnie od upodobań smakowych kolagen w proszku można dodawać również do posiłków o temperaturze pokojowej, np. do jogurtów, owsianek.
Natu.Care Kolagen Premium Sport – komu polecamy ten suplement diety?
W naszej opinii suplementację Natu.Care Kolagen Premium Sport mogą rozważyć osoby:
- aktywne fizycznie, np. ćwiczące na siłowni, biegacze, pracownicy fizyczni,
- z nadwagą, prowadzące siedzący tryb życia,
- inne osoby odczuwające skutki przeciążenia mięśni i stawów.
Przemawia za tym skład suplementu, który uwzględnia kolagen przebadany pod podobnymi aspektami, a także inne składniki o zbliżonych właściwościach.
Oczywiście kolagen ten może pozytywnie wpływać także na aspekty urodowe, czyli na kondycję skóry, włosów i paznokci.
W momencie, gdy publikujemy ten artykuł, Natu.Care Collagen Premium można kupić najtaniej tutaj. Kosztuje 159,20 zł zł za jedno opakowanie.
Analiza dietetyczna Natu.Care Kolagen Premium Sport – podsumowanie
Naszym zdaniem Natu.Care Kolagen Premium Sport to aktualnie jeden z najmocniejszych kolagenów na stawy. Jego atutami są wysoka zawartość kolagenu w 1 porcji, a także przemyślana kompozycja składników. Co najważniejsze, kolagen ten bazuje na przebadanym surowcu kolagenowym, a zatem można mieć większe zaufanie co do jego skuteczności.
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępuje porady medycznej. Przed wprowadzeniem zmian pod kątem swojego zdrowia skonsultuj się z lekarzem lub innym specjalistą.
Źródła:
[1] Norte J. A. C., et al, “Efficacy of a food supplement with hydrolyzed collagen in improving clinical indices of knee osteoarthritis”.
[2] Lee-Sarwar K., Kelly R.S., Lasky-Su J., Kachroo P., Zeiger R.S., O’Connor G.T., Sandel M.T., Bacharier L.B., Beigelman A., Laranjo N., Gold D.R., Weiss S.T., Litonjua A.A., “Dietary and Plasma Polyunsaturated Fatty Acids Are Inversely Associated with Asthma and Atopy in Early Childhood”, J Allergy Clin Immunol Pract. 2019 Feb;7(2):529-538.e8. DOI: 10.1016/j.jaip.2018.07.039. Epub 2018 Aug 24. PMID: 30145365; PMCID: PMC6400588.
[3] Gogos C.A., Ginopoulos P., Salsa B., Apostolidou E., Zoumbos N.C., Kalfarentzos F., “Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids plus vitamin E restore immunodeficiency and prolong survival for severely ill patients with generalized malignancy: a randomized control trial”, Cancer. 1998 Jan 15;82(2):395-402. DOI: 10.1002/(sici)1097-0142(19980115)82:2<403::aid-cncr21>3.0.co;2-1. PMID: 9445198.
[4] Siener R., Alteheld B., Terjung B., Junghans B., Bitterlich N., Stehle P., Metzner C., “Change in the fatty acid pattern of erythrocyte membrane phospholipids after oral supplementation of specific fatty acids in patients with gastrointestinal diseases”, Eur J Clin Nutr. 2010 Apr;64(4):410-8. DOI: 10.1038/ejcn.2009.151. Epub 2010 Feb 17. PMID: 20160750.