Składniki:
- 150 g suszonych pomidorów
- 400 g zielonej fasolki szparagowej w małych kawałkach
- 450 g spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 60 g migdałów (dałam solone)
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- sól do smaku (chyba ze dajemy solone migdały)
Spaghetti z pesto – krok po kroku:
- Przygotowanie składników:
- Suszone pomidory pokrój w paski.
- Fasolkę szparagową umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Migdały posiekaj na drobno (jeśli używasz całych).
- Gotowanie makaronu:
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól.
- Dodaj spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
- Odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania.
- Przygotowanie pesto:
- W blenderze zmiksuj suszone pomidory, czosnek, migdały i oliwę, aż powstanie gładka masa.
- Dopraw pesto solą do smaku.
- Gotowanie fasolki:
- W międzyczasie zagotuj wodę w osobnym garnku.
- Dodaj fasolkę szparagową i gotuj przez 5-7 minut, aż będzie miękka.
- Odcedź fasolkę.
- Łączenie składników:
- W dużej misce wymieszaj ugotowane spaghetti z pesto.
- Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie wymieszaj.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę zachowanej wody z gotowania makaronu.
- Wykończenie:
- Posyp spaghetti posiekaną bazylią i płatkami migdałów.
- Podawaj na ciepło.
Więcej przepisów znajdziesz na: https://pro-farm.pl/diety/.