Przejdź do treści
Strona główna » Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

  • przez
Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Przepis na cztery porcje sałatki z tuńczykiem i rukolą. Sałatka stanowi doskonały posiłek dla osób z cukrzycą, ale jest także świetnym przykładem kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 rukola
  • puszka oliwek czarnych bez pestki
  • puszka pomidorów suszonych
  • jedna porcja mozzarelli
  • mały słoiczek kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sałatę myjemy, dzielimy na równe części, dodajemy rukolę, oraz pozostałe składniki. Wszystkie produkty dokładnie mieszamy, doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.

Średni czas przygotowania sałatki z tuńczyka i z rukolą: 7 minut.

Rukola

Rukola inaczej (poprawnie) Rokietta siewna (Eruca sativa Mill., Eruca vesicaria) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz w Azji wschodniej. W Polsce jest coraz częściej uprawiana w przydomowych ogródkach i przejściowo dziczejąca (efemerofit).

rukola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *