Przepis na cztery porcje sałatki z tuńczykiem i rukolą. Sałatka stanowi doskonały posiłek dla osób z cukrzycą, ale jest także świetnym przykładem kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 1 rukola
- puszka oliwek czarnych bez pestki
- puszka pomidorów suszonych
- jedna porcja mozzarelli
- mały słoiczek kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sałatę myjemy, dzielimy na równe części, dodajemy rukolę, oraz pozostałe składniki. Wszystkie produkty dokładnie mieszamy, doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.
Średni czas przygotowania sałatki z tuńczyka i z rukolą: 7 minut.
Rukola
Rukola inaczej (poprawnie) Rokietta siewna (Eruca sativa Mill., Eruca vesicaria) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz w Azji wschodniej. W Polsce jest coraz częściej uprawiana w przydomowych ogródkach i przejściowo dziczejąca (efemerofit).