Przepis na cztery porcje sałatki z mozarellą i pomidorami
Składniki:
- 1 kula sera Mozzarella
- 2 pomidory
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek (Extra Virgin)
Pomidory siekamy w kostkę lub kroimy w plastry. Tak samo postępujemy z serem mozzarella. Doprawiamy do smaku świeżą bazylia i polewamy oliwą z oliwek. Doskonała przekąska, która doda energii do pracy.
Mozarella
Ser mozarella wywodzi się z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej rozciągliwości po roztopieniu i miękkości surowej formy. Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku bawół domowy (Bubalus bubalis), względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki. W Polsce większość serów w sprzedaży jest produkowanych z mleka krowiego. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese, pizzy quatro formaggi (cztery sery) i sałatek.