Przepis na cztery porcje sałatki makaronowej po śródziemnomorsku
Składniki:
- paczka makaronu (najlepiej durum)
- paczka fasolki szparagowej
- puszka oliwek zielonych
- puszka małży w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula czerwona
- natka zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek (Extra Virgin)
Makaron gotujemy al dente, gotujemy fasolkę zieloną (na wpół twardo). Cebulę kroimy w duże krążki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatka jest doskonała dla osób prowadzący aktywny tryb zycia.
Oliwka
Oliwka (Olea L.) – rodzaj drzew należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków drzew rosnących w strefie ciepłej umiarkowanej i strefie tropikalnej południowej Europy, Afryki i południowej Azji.
Uprawiana jest od wieków w basenie Morza Śródziemnego (Olea europaea). Z owoców i nasion produkowany jest olej jadalny – oliwa. Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia. Są bogate w związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.