Składniki:
Ciasto
- 2 filiżanki mąki orkiszowej
- pół filiżanki oliwy
- pół filiżanki wody
- spora szczypta soli
- oliwa z oliwek
Dodatki
- Pesto ze słoika
- 2 łyżki parmezanu
- ząbek czosnku
- sól
- pół filiżanki sera koziego lub sera
- pomidor (Malinówka)
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie ciasta
Wsypujemy mąkę do miski. Mieszamy oliwę, wodę i sól i powoli wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, możemy dodać mąki. Formujemy kulę z ciasta. Wałkujemy i przenosimy ciasto na blachę do pieczenia.
Rozprowadzamy Pesto na cieście. Układamy kozi ser, dodajemy plasterki pomidora i liście bazylii. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypujemy pieprzem. Serwujemy z dużą miską sałaty.