Kamica nerkowa to schorzenie, które polega na tworzeniu się złogów i odkładaniu się ich w obrębie układu moczowego. Główne przyczyny kamicy nerkowej to:
- Wysokie stężenie w moczu: wapnia, szczawianów, fosforanów oraz kwasu moczowego.
- Wahania stężeń jonów wodorowych w moczu (zmiana PH).
- Brak koloidów ochronnych, które zapobiegają tworzeniu się kamieni.
- Mała podaż płynów w diecie.
- Nawracające zakażenia układu moczowo-płciowego.
- Czynniki genetyczne.
- Choroby na tle metabolicznym.
Objawami kamicy nerkowej są: silny ból w okolicy lędźwiowej, kolka nerkowa, odmiedniczkowe zapalenie nerek. Czasami pojawia się również krew w moczu.
Ze względu na skład chemiczny kamieni nerkowych możemy wyróżnić następujące postacie kamic nerkowych:
- szczawianowo-wapniową,
- fosforanowo-wapniową,
- moczanową,
- fosforanowo-magnezowo-amonowa,
- cytynowa,
- kantynową.
KAMICA SZCZAWIANOWO-WAPNIOWA
Jest to najczęściej występujący rodzaj kamicy. Złogi szczawianu wapnia są bardzo trudno rozpuszczalne. Ten rodzaj kamicy pojawia się w przypadku dużej ilości kwasu szczawiowego w moczu, w chorobach jelit, przy przedawkowaniu witaminy C, przy hipowitaminozie witaminy B6 oraz w upośledzonym wydalaniu jonów wodorowych.
Kamicy tej sprzyja także nadmierne spożycie sodu. Czasami w przypadku nadmiernego wydalania jonów wapnia przez nerki co ma miejsce np. w nadczynności tarczycy lub osteoporozie wskazane jest podawanie substancji zapobiegających krystalizacji np. preparatów magnezu.
Zakazane produkty żywieniowe:
- rabarbar, szpinak, szczaw,
- czekolada,
- mocna herbata, kawa,
- potrawy zawierające glutaminian sodu,
- konserwy, zupy w proszku.
Produkty zalecane:
- duża ilość płynów,
- soki warzywno-owocowe,
- masło,
- warzywa i owoce,
- pełne ziarna zbóż.
KAMICA FOSFORANOWO-WAPNIOWA
Fosforan wapnia powstaje w moczu o odczynie zasadowym, częstym w przypadku zakażeń bakteryjnych.
Zakazane produkty żywieniowe:
- wody mineralne alkaliczne,
- rośliny strączkowe,
- szpinak,rabarbar,
- potrawy solone.
Produkty zalecane:
- bardzo dużo płynów,
- mięso,ryby, pieczywo,
- kasze, makarony,
- miód,
- soki owocowe najlepiej cytrusowe.
KAMICA MOCZANOWA
Ten rodzaj kamicy spowodowany jest stosowaniem diety bogatej w puryny, której końcowym produktem przemian biochemicznych jest kwas moczowy. Żywność zawierająca duże ilości puryn to m.in. potrawy mięsne, grzyby i białko.
Ograniczenie w diecie tych produktów przyczynia się do zmniejszenia stężenia kwasu moczowego. Należy zadbać aby dieta była alkaliczna ponieważ kwas moczowy jest lepiej rozpuszczalny w środowisku zasadowym.
Zakazane produkty żywieniowe:
- podroby,
- wieprzowina,
- baranina,
- śledzie,
- czekolada,
- buliony mięsne,
- grzyby.
Produkty zalecane:
- duże ilości płynów,
- cytryny (nasilają przemianę związków purynowych),
- ziemniaki,
- mleko,twarogi.
Mieszanka ziołowa zalecana w przypadku tej kamicy:
- Rp:
- Solidaginis Herb.
- Betulae Fol. Aa 50,00
- Pseudaccaciae Fol 25,00
- Odwar z 3 łyżek ziół na 3 szklanki wody, gotować 5 min, przecedzić, pić 3 razy dziennie między posiłkami.
KAMICA FOSFORANOWO-MAGNEZOWO-AMONOWA
W przypadku zakażeń bakteryjnych w moczu alkalicznym wytrąca się fosforan magnezowo-amonowy. W diecie ograniczamy sery, sery topione, ryby, konserwy, podroby kakao, czekoladę.
KAMICA CYSTYNOWA
W tego typu kamicy zalecenia dietetyczne polegaja m.in. na ograniczeniu aminokwasów siarkowych (cystyny). Związek ten wystepuje w dużej mierze w produktach nabiałowych. Musimy pamiętać o piciu 2-3 litrów płynów oraz dostarczyć organizmowi witaminę B6.
KAMICA KSANTYNOWA
Spowodowana jest nadmiarem w moczu zasady purynowej-ksantyny, której głównym źródłem są produkty roślinne i zwierzęce. Ksantyna jest prekursorem syntezy kwasu moczowego.
Zalecenia to dieta mleczno-jarska, duża podaż płynów.
Mieszanka ziołowa ułatwiająca rozpad i wydalanie złogów cystynowych i ksantynowych:
- Rp:
- Salicis Cort.
- Vitis idaeae Fol aa 30,00
- Primulae Fl 20,00
- Odwar z 3 łyżek ziół na 3 szklanki wody, gotować 3 min., przecedzić i pić po szklance 3 razy dziennie.
Nerki
Nerki (nazwa łacińska ren) to narząd parzysty wytwarzający w organizmie ludzkim mocz. Ma kształt fasoli o długości 10 do 14 cm, grubość 3 do 4 cm, ciężar około 120-200g. Posiada dwie powierzchnie: przednią i tylną, dwa brzegi: przyśrodkowy i boczny, oraz bieguny górny i dolny. Na brzegu przyśrodkowym znajduje się wnęka, przez którą wchodzi tętnica nerkowa, a wychodzi żyła i miedniczka nerkowa. Wnęka przechodzi w zatokę nerkową.