Właściwe żywienie dziecka w wieku 2-3 lat a także odpowiednia aktywność fizyczna, to gwarancja zdrowia oraz zmniejszenie ryzyka chorób takich jak:
- otyłość
- cukrzyca typu 2
- choroby o podłożu miażdżycowym
- obciążenie stawów
Należy pamiętać o kilku istotnych sprawach:
- jadłospis powinien być urozmaicony
- uczymy dziecka nowych smaków
- kształtujemy prawidłowe nawyki żywieniowe malca, które będą miały wpływ na jego późniejsze odżywianie.
W ciągu dnia dziecko powinno spożywać 4-5 posiłków.
Unikamy:
- Cukru i węglowodanów( słodycze, ciasta, ciasteczka, chipsy, napoje słodzone, desery z dużą ilością cukru, batonik, rogaliki słodkie, paczki)
- Unikamy podjadania pomiędzy posiłkami
- Nie pozwalamy na oglądanie telewizji podczas jedzenia oraz nie pozwalamy na zabawę podczas jedzenia
- Unikamy posiłków typu Fast food
Dieta dziecka powinna być bardzo różnorodna. Powinna dostarczyć odpowiedniej ilości energii oraz niezbędnych składników odżywczych warunkujących prawidłowy rozwój dziecka.
Produkty zbożowe
Najlepiej chleb z pełnego ziarna, kasze, makarony, płatki śniadaniowe( unikamy słodzonych i kukurydzianych ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny). Najlepiej zachęcać dziecko do jedzenia ciemnego pieczywa.
Warzywa i owoce
Pokarmy te są bogate w witaminy, sole mineralne, błonnik.
Mięso
Niezbędne źródło dobrze przyswajalnego(hemowego) żelaza, białka a także cynku. Mięso powinno być chude oraz dobrej jakości. Najlepsze są potrawy mięsne duszone, gotowane lub ewentualnie grillowane . Mięso powinno być spożywane 4 razy w tygodniu.
Mleko i przetwory
Bardzo dobre źródło wapnia, białka, witaminy D oraz B. Kefiry i jogurty to doskonałe produkty w przypadku nietolerancji mleka. Są także źródłem korzystnych bakterii, wspomagających prace jelit oraz podnoszącymi odporność.
Tłuszcze
Dobre źródło witaminy E, masło zawiera witaminę A i D. Do 3 roku życia nie ograniczamy spożycia masła u dziecka.
Nadmierne spożycie tłuszczy oraz pokarmów wysoko glikemicznych sprzyja hiperinsulinomii oraz otyłości.
Zalecenia:
- Energia: do 3 lat 85 kcal u chłopców
80 kcal u dziewczynek na kilogram masy ciała.
Do 65% węglowodanów (niski IG)
40% tłuszczy
- Białko: 1 g na kilogram masy ciała. Istotne jest to aby białko było dostarczane z różnych produktów (mięso, ryby, nabiał, rośliny strączkowe)
Dobre źródła białka:
- mleko
- jogurty
- sery żółte
- mięso
- ryby
- jaja
- niektóre mleka modyfikowane
- Błonnik w diecie
Nasz maluch potrzebuje nawet do 15 gramów błonnika dziennie.
Źródła błonnika:
- Płatki owsiane
- ciemne pieczywo
- jabłka
- rośliny strączkowe
- warzywa
- Wapń
Dzienne normy dla dziecka do lat 3 to 1000mg wapnia.
Produkty zalecane:
- mleko
- sery żółte
- jogurty naturalne
- jaja
- sardynki w oleju
- orzechy włoskie
- ryby
- naturalny sok pomarańczowy
Taka norma może zostać pokryta kiedy dziecko zje w ciągu dnia np.: 200 ml jogurtu lub 30 g ser żółtego.
- Witamina D3
Dzienne zapotrzebowanie to 400j.m/dzień( 1 mikrogram Wit D3-40 jednostek międzynarodowych)
Źródła:
- ryby tłuste (makrela, halibut)
- masło
- trany
- wątroba
- Żelazo
Żelazo jest bardzo istotnym składnikiem odpowiedzialnym za syntezę hemoglobiny i mioglobiny.
Bogate w żelazo są produkty
- mięso
- drób
- ryby
- pumpernikiel
- figi suszone
- żółtka jaj
- czekolada
- rodzynki
- Do picia
Woda
Naturalne soki owocowe
Kompoty domowe niskosłodzone
Pingback: Sałatka makaronowa po śródziemnomorsku -