Syrop z cebuli jest banalnie prosty. Przygotujesz go z zaledwie dwóch składniki: cebuli i cukru. My polecamy zastąpić cukier prawdziwym miodem lipowym. Gotowy syrop możesz stosować podczas przeziębienia, kiedy masz katar, kaszel lub boli Cię gardło. Syrop z cebuli przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez 2 tygodnie.
Na co jest syrop z cebuli? Właściwości
Nie tylko zioła lecznicze, ale również syrop z cebuli należy do naturalnych środków na przeziębienie, jakie stosowały nasze mamy, babcie i prababcie. Przepis na syrop z cebuli od wieków gości w medycynie ludowej jako środek na kaszel.
Dziś wiemy, że cebula zawiera cenne związki bioaktywne, w tym:
- siarkę – o właściwościach antyseptycznych,
- witaminę C – która przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- kwercetynę – naturalny antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym i łagodzącym obrzęki.
Jako naturalny środek syrop z cebuli pomaga na łagodne dolegliwości, nie zastępując konwencjonalnego leczenia. Najlepiej sprawdzi się na pierwsze objawy przeziębienia, takie jak lekki kaszel, katar i uczucie zmęczenia.
Syrop z cebuli – na jaki kaszel?
Syrop z cebuli nadaje się na kaszel zarówno suchy, jak i mokry. Może pomóc w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny, tym samym łagodząc kaszel i ułatwiając oddychanie. Ponieważ łagodzi podrażnienia, może zmniejszyć też częstotliwość kaszlu suchego. Nadaje się również do profilaktycznego wsparcia odporności, jako środek wspomagający tradycyjne metody leczenia przeziębienia.
Syrop z cebuli – po jakim czasie efekty?
Na ogół syrop z cebuli przynosi szybką, doraźną ulgę w standardowych objawach przeziębienia. Weź przy tym pod uwagę, że im bardziej dokuczliwy kaszel, tym więcej czasu może upłynąć, zanim syrop z cebuli zadziała.
Jak zrobić syrop z cebuli? Tradycyjny przepis
Potrzebujesz 1-2 cebule. Zamiast cukru użyj 2-3 łyżki prawdziwego miodu, np. lipowego. Dla walorów smakowych możesz dodać też trochę soku z cytryny (nie jest to obowiązkowy składnik).
- Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki lub przekrój na pół i pokrój w piórka.
- W zamykanym, szklanym naczyniu (np. w słoiku) układaj naprzemiennie warstwy cebuli i miodu. Zacznij od cebuli, zakończ miodem.
- Zamknij naczynie i pozostaw je na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie cebula powinna puścić cały sok, tworząc z miodem gęsty syrop.
- Przemieszaj zawartość. Możesz przecedzić syrop, ale nie jest to konieczne.
- Gotowy syrop z cebuli nadaje się do przechowywania w lodówce przez ok. 14 dni.
Przepis na ekspresowy syrop z cebuli
W przypadku tradycyjnego przepisu potrzeba trochę czasu, by cebula puściła sok i powstał syrop. Jeśli czujesz objawy przeziębienia już teraz, możesz posłużyć się szybkim przepisem na syrop z cebuli.
Potrzebujesz: 1-2 cebule, 2-3 łyżki miodu, ok. 100 ml wody, rondelek.
- Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki lub piórka.
- W garnku umieść pokrojoną cebulę, miód i wodę.
- Zawartość garnka gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy cebula zmięknie i stanie się szklista, a płyn wyraźnie zgęstnieje – syrop jest gotowy.
- Poczekaj, aż syrop z cebuli ostygnie i przelej go do słoiczka. Możesz odcedzić cząstki cebuli, ale nie jest to konieczne.
- Gotowy syrop przechowuj w lodówce. Nadaje się do spożycia przez ok. 14 dni.
Jak stosować syrop z cebuli?
Syrop z cebuli możesz spożywać kilka razy dziennie, wypijając jedną łyżeczkę. Pamiętaj, że syrop z cebuli nadaje się do stosowania przez dorosłych. Nie należy podawać go dzieciom bez wcześniejszej konsultacji z pediatrą.
Na co stosować syrop z cebuli? Podsumowanie
Syrop z cebuli to domowy, naturalny środek na przeziębienie, który od pokoleń znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Syrop przygotowany z cebuli i miodu działa łagodząco na kaszel, zarówno suchy, jak i mokry. Zawarte w cebuli substancje aktywne, takie jak siarka, witamina C i kwercetyna, mają właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i wzmacniające odporność.