Przejdź do treści
Strona główna » Paella

Paella

  • przez
paella

Składniki

  • mały kurczak podzielony na porcję
  • mąka do posypania mięsa
  • sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 1 kiełbaska chorizo, pokrojona w ukośne plasterki
  • 6 plasterków wędzonego boczku pancetta
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 szczypty kurkumy
  • 1 czubata łyżka wędzonej papryki
  • 500g ryżu do paelli
  • ok. 1 litra wywaru z kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżego, zielonego groszku
  • 500g omółków
  • 8-10 dużych, oczyszczonych krewetek
  • 2 kalmary, oczyszczone, nacięte w kratkę i pokrojone
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Podzielić kurczaka na kawałki. Udka, podudzia i skrzydełka obtoczyć w mące z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kawałki kurczaka, aż będą złociste. Wrzucić na blachę i wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 250°C, aż mięso będzie odchodziło od kości. Na patelni pozostawić sos ze smażenia. Piersi kurczaka pokroić na trzy części. Dosmaczyć solą i pieprzem. Nie wymagają tak długiego pieczenia, więc można je wrzucić na patelnię, żeby się usmażyły. Kiełbaskę chorizo pokroić na trzycentymetrowe, ukośne plasterki i dorzucić do piersi kurczaka. Dodać boczek i podsmażyć. Drobno posiekać cebulę, dorzucić i zmniejszyć ogień, żeby jej nie spalić. Dodać posiekany czosnek. Szafran namoczyć w wywarze z kurczaka. Do potrawy dosypać wędzoną paprykę. Dosypać ryż. Dolać szafran z wywarem. Powiększyć ogień i gotować przez 15 minut. Należy pilnować, żeby paella nie przywarła. Mieszać i dolewać wywar. Dodać pół pęczka natki: łodyżki drobno posiekać, liście mogą być pokrojone na większe kawałki. Zamieszać. Kalmary oczyścić i naciąć tuby po zewnętrznej stronie na krzyż, żeby podczas gotowania się otworzyły. Pokroić na małe kawałki i posiekać odnóżki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *